preskoči na sadržaj
Vijesti

PETICA – igrom do zdravlja

Natječaj pod nazivom „BUDI ZA PET, MISLI NA SVOJ PLANET” se provodi u svrhu promocije javnozdravstvenih projekata Vrtim Zdravi Film i PETICA – igrom do zdravlja. I naši učenici su prepoznali vrijednost ovog projekta te su se uz pomoć učiteljica i učitelja uključili u njega. Kako su se naši učenici uključili u projekt doznajte klikom na "opširnije".


PETICA – igrom do zdravlja javnozdravstveni je program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje s ciljem prevencije pretilosti. Program je 2014. godine pokrenuo Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN) pod nazivom EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) Hrvatska, PETICA – igrom do zdravlja.

Pokretanje programa dodatno su potaknuli zabrinjavajući statistički podaci koji iz godine u godinu ukazuju na sveprisutni problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti kod djece školske dobi. Zabrinjavajući statistički podaci pokazuju da 31% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo.

Nadalje, uočene su zabrinjavajuće prehrambene i životne navike u djece:

  • samo 55% dječaka i djevojčica doručkuje svakog radnog dana
  • 39% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno (Konzumacija voća u hrvatskih učenica i učenika opada s dobi)
  • a tek se 30% dječaka i 25% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću svakog dana (HBSC, 2020)

 

Fotografije aktivnosti naših učenika, učiteljica i učitelja možete pogledati u nastavku.

.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Lidija Fink   datum: 30. 4. 2021.
preskoči na navigaciju